Nadac Hoopers Nederland

 
Ik ben Corrie Jansen en heb een eigen hondenschool in Rotterdam, daarnaast geef ik ook nog 2 dagen per week les bij een Hondensportvereniging.
Enkele jaren geleden ben ik in aanraking gekomen met de Nadac Hoopers, sindsdien ben ik aan het trainen met mijn eigen hond en merk dat het heel geschikt is om op afstand te leren handlen. Als de honden eenmaal door de hoops gaan, worden ze daarin heel zelfstandig en kan je door middel van lichaamstaal en signalen de hond door een parcours heen sturen.
En bovenal vinden honden het super leuk om te doen, lekker rennen.
 
Omdat ik het jammer vond dat deze sport nog niet zo bekend is in Nederland en er maar heel weinig (tot geen) trainers deze sport aanbieden, wilde ik (in maart 2014) met deze website en het aanbieden van workshops hier meer bekendheid aan gaan geven, zodat er meer Hondenscholen dit aan gaan bieden en meer mensen met hun hond er van kunnen genieten en er in de toekomst misschien zelfs de mogelijkheid komt om wedstrijden te organiseren in Nederland.
 
Ook ben ik in contact met de Amerikaanse, Zwitserse en Duitse Nadac Hoopers organisaties om te kijken hoe daar het één en ander georganiseerd wordt.
 
Inmiddels ( november 2014) is Hoopers bekend door heel Nederland en worden er niet alleen workshops maar ook cursussen aangeboden.
Met Sylvia van Asperen geef ik workshops speciaal voor instructeurs die een gedegen kennis op willen doen van Nadac Hoopers om deze sport aan te gaan bieden aan hun cursisten.
En hebben twee hondenscholen , buiten de 'Hoofdlocatie' in Rotterdam, zich officieël aangesloten bij NHN (Dogwise te Gorssel en Canahondensport te Belfeld) om samen te werken en Nadac Hoopers op de kaart te helpen zetten.
De gecertificeerde instructeurs in Nederland (en België) die de workshop hebben gevolgd en daardoor voldoende basiskennis bezitten zijn druk bezig met het geven van workshops en cursussen.
De opzet om Nadac Hoopers meer bekendheid te geven in Nederland blijkt dus te gaan lukken!

 

Foto's Workshops

Wat is Nadac Hoopers ?

Nadac Hoopers in Nederland!

Nadac Hoopers is zeer laagdrempelig, en geschikt voor bijna elke hond.

Jong of oud, groot of klein, elke hond kan er zijn energie in kwijt. Ook voor oudere honden die na een mooie carrière in de sport een beetje rustiger aan moeten doen, is Hoopers een goede sport om te beoefenen omdat het wel geestelijke inspanning, maar geen fysieke overbelasting vraagt. Er komen geen sprongen in een parcours voor , de fysieke belasting is dus minimaal. En dat terwijl het wel een actieve sport is.

De hond moet een parcours met voornamelijk Hoops, in combinatie met tunnels, hekjes en tonnen afleggen, binnen een vooraf vastgestelde tijd. De handler blijft binnen een vak of achter een lijn in het parcours. De hond wordt vanaf deze positie 'gestuurd'.  De hond moet dus zelfstandig het parcours afleggen maar staat constant in verbinding met de handler.

Ook voor handlers met fysieke beperkingen is Hoopers zeer goed te doen. Omdat de hond op afstand gestuurd en gehandeld wordt, hoeft de handler zelf minimale activiteit te verrichten. Door middel van lichaams- en stem commando’s wordt richting aangegeven, en ontstaat er door training een mooie samenwerking tussen hond en baas.  Zelfs op afstand, wat voor een hond een extra mentale uitdaging is en een hoge mate van meedenken vereist!   

 

Hoopers is daarmee geschikt voor honden van alle leeftijden en zelfs voor honden met blessures als HD, ED of rugproblemen (bij ernstige HD, ED, artrose etc. is het echter af te raden om nog intensief met de hond te gaan sporten). Voor advies hierover staat Nadac Hoopers Nederland in contact met een Orthomanueel dierenarts.

Ook voor jonge honden is Hoopers een leuke afwisseling en kan het een goede en minder belastende voorbereiding zijn op de agility.

Maar eigenlijk is Hoopers, voor iedere hond die het leuk vind om met het baasje te werken,  geschikt.

 

Hoopers Training.

Een Hoopers parcours kan bestaan uit hoops, tunnels, tonnen en hekjes. De hond moet door de hoops en de tunnels en om de tonnen en de hekjes heen lopen in een logische, vloeiende lijn. Hiervoor worden de onderdelen eerst apart aangeleerd, waarbij het belangrijk is dat de hond zelfstandig leert werken. Als de hond het principe van ieder toestel snapt, kan er opgebouwd worden naar de combinatie van meerdere toestellen.

 

Bij Nadac Hoopers wordt er positief en zonder druk getraind. Dit betekent dat de hond het vooral leuk moet vinden om de hoops op te zoeken, om de ton heen te lopen en door de tunnel heen te racen. Dit kost tijd en geduld om aan te leren maar: iedere hond kan het leren.

Bij het aanleren wordt voornamelijk gebruik gemaakt van target training en wordt er beloond met voer- en spelbeloningen.

De hond leert zelfstandig werken en nadenken.

Kortom een geweldige , actieve sport , welke geschikt is voor vele honden!!!

 

Waar komt Nadac Hoopers vandaan?

 

Nadac Hoopers is overgewaaid uit Amerika en is daar een onderdeel van de Nadac Agility.  Nadac staat voor North American Dog Agility Council, een overkoepelend orgaan in Amerika voor de Agility sport.

Deze is opgericht in de jaren 90 en bestaat inmiddels uit vele leden.

In de Nadac Agility zijn echter nog meer onderdelen opgenomen dan alleen de gewone Agility.

Naast de Hoopers zijn er nog diverse andere klassen zoals Tunnelers, Barrels, Jumpers , Touch ’n Go, Weavers en Gaters, welke respectievelijk bestaan uit alleen Hoopers, Tunnels, Tonnen, Sprongen, Raakvlaktoestellen, Paaltjes of Hekjes al dan niet in combinatie met enkele  ( 1 à 3) andere toestellen uit een andere Agility discipline.

Sommige onderdelen bekend uit de Agillity zoals wij die hier in Nederland ook kennen, maar dan als aparte discipline eruit gelicht, met een eigen set van reglementen.

Het grootste verschil met de Agility in Nederland en de Nadac Agility in Amerika is, dat de hond voornamelijk op afstand, vanuit een beperkt gebied ,  gestuurd word door een parcours met vloeiende lijnen.

Voor de ervaren combinaties is er sinds enige jaren de Extreme Game Challenge, waarbij meerdere toestellen in een parcours samengevoegd worden. En waarbij nog meer gelet wordt op vloeiende lijnen , afstands handling en samenwerking tussen handler en hond.

In alle klassen in Amerika kunnen kwalificaties verdiend worden.

 

Nadac Hoopers is dus een onderdeel van de competitie sport in Amerika en deze sport is pas sedert het voorjaar van 2014 bekend  in Nederland en sindsdien enorm populair aan het worden.

Niet alleen heeft deze sport alle eigenschappen in zich om een rage te zijn , maar ook om zich als een blijvend populaire sport te ontwikkelen.

Corrie Jansen beoefende de sport al enige tijd op haar hondenschool en heeft Nadac Hoopers in maart 2014 als een op zich zelf staande sport  in Nederland geïntroduceerd.

Inmiddels is Nadac Hoopers Nederland als organisatie opgezet,  niet alleen om workshops en cursussen te geven aan  honden en eigenaren, maar ook voor het geven van speciale workshops/cursussen aan instructeurs om deze de fijne kneepjes van deze sport aan te leren, zodat zij deze aan cursisten in heel Nederland kunnen doorgeven en zodoende iedereen kennis te laten maken met deze  leuke, laagdrempelige sport.

 

Op dit moment worden er nog geen wedstrijden georganiseerd. Het zal nog even tijd voor nodig zijn dat eigenaren en honden de cursussen hebben doorlopen en dat ze samen zo ver zijn dat er een compleet parcours kan worden gelopen.

Nadac Hoopers Nederland is op dit moment al wel bezig met concept reglementen in samenwerking met NADAC Agility in Amerika.

 

Contact

nadac-hoopers nederland Rotterdam
nadachoopersnederland@gmail.com